Facebook, Instagram, WhatsApp и Messenger бавно възстановяват работа днес, установиха журналисти от Франс прес и много потребители след шест часов срив - безпрецедентен случай за калифорнийската технологична група, която вече си навлече доста критики.

Facebook, Instagram и WhatsApp се сринаха



Прекъсването на достъпа в световен мащаб предизвика хаос в тези платформи и създаде проблеми на много хора, които разчитат в огромна степен на услугите им, включително служителите на компания Facebook, отбелязва Асошиейтед прес.

Засега компанията не казва каква може да е причината за срива.

Прекъсвания на достъпа до отделни уебсайтове и приложения с различен мащаб и продължителност се случват често, но глобални сривове, при това за часове, са рядкост.

Изчислиха колко ще са загубите от срива на Facebook и социалните мрежи

Състоянието на свръхбогатия съосновател на Фейсбук Марк Зукърбърг се е стопило с повече от 6 милиарда долара за няколко часа след спад в цената на акциите на компанията на борсата в резултат на критики към политиката й, съчетани с глобален срив в достъпа до услугите й, предаде Франс прес.

Акциите на Facebook, една от водещите компании в индекса на високотехнологичните дружества Насдак, поевтиняха с близо 5 процента до 326,23 долара. След пикови стойности в началото на септември, акциите са изгубили 15 процента от стойността си.

Социалната медия стана обект на обвинения, че за нея е по-важна печалбата, отколкото сигурността, след като вътрешно разследване показа, че платформата й Instagram влияе отрицателно на тийнейджърките. Към това се добави мащабното прекъсване снощи на достъпа до четири нейни мрежи - Facebook, Instagram, WhatsApp и Messenger, които се посещават обикновено от около 3,5 милиарда души по света на месец.

В резултат от поевтиняването на акциите 37-годишният Марк Зукърбърг изгуби над 6 млрд. долара само за часове, с което състоянието му е намаляло на 121,6 млрд. по изчисления на агенция "Блумбърг". Загубите му от средата на септември досега възлизат на 15 млрд. долара.
БТА