Загубите поради световният срив в работата на Facebook, Instagram и WhatsApp възлизат на над 480 млн. долара към 22 часа на 4 октомври, 2021. Това изчислиха експерти на проекта за мониторинг и киберсигурност в Интернет NetBlocks.

Facebook, Instagram и WhatsApp се сринаха

Профилът в Twitter обяснява, че размерът на загубите за световната икономика се изчислява, като се вземе предвид фактът, че Facebook, Instagram и WhatsApp не работят повече от три часа - нещо, което никога не се е случвало в историята на компанията.

Проектът разполага с онлайн калкулатор, с който в реално време се изчисляват загубите. Може да го видите ТУК.

калкулатор

Далеч по-мрачна прогноза начертаха от Forbes. Според тях основателят на Facebook Марк Зукърбърг e загубил 6,6 милиарда долара и така е паднал на шесто място в списъка на най-богатите хора в света.

Според брояча на Forbes състоянието на Зукърбърг е спаднало с 5,4%, или 6,6 млрд. долара, до 116,1 млрд. долара.

Така шефът на социалният гигант загуби петото място в списъка на най-богатите хора, а на него се възкачи съоснователя на софтуерния гигант Oracle - Лари Елисън, чието богатство възлиза на 117,8 милиарда долара.

Жените до най-богатите мъже на планетата (СНИМКИ)

Освен отлив на потребители, сривът на социалните мрежи е свързан с договори за милиони реклами по целия свят, а Instagram е работното място на стотици хиляди инфлуенсъри.

Междувременно говорителят на Белия Дом Джен Псаки съобщи, че "Белият дом следи изкъсо ситуацията със сривовете на социалните мрежи".

По-рано потребители по целия свят започнаха да се оплакват от сривове във Facebook, Instagram и WhatsApp. Повечето сигнали идват от САЩ, Великобритания, Канада, Холандия, Германия, Италия, Франция, Русия и много други страни, сред които и България.

Влогърите с най-много последователи, които „прегряха“ (ВИДЕО)

Акциите на Facebook поевтиняха с близо 5% спрямо досегашните в и без това тежкия ден за акциите на големите технологични гиганти.