Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock/Getty Images
Рядката малайзийска сова с оранжеви очи от вида Otus brooki е забелязана в източната част на страната за пръв път от 125 години, пише сп. "Смитсониън"

Биологът Кийгън Транкило се натъкнал на пернатото през май 2016 година в рамките на мащабно изследване за еволюция на птиците в горите на планината Кинабалу. "Тази сова изникна от едно тъмно кътче , обрасло с гъста растителност, и се приземи", спомня си специалистът.

Докато биологът наблюдавал птицата, тя излетяла, а след малко се върнала на същото място. Очевидецът се свързал с орнитолога Анди Бойс, за да документира уникалната поява. Той за пръв път могъл да заснеме рядката сова в естествената ѝ среда на обитание.

"За мен беше истински шок да се изправя пред тази легендарна птица", споделя Бойс. Той наблюдавал совата два часа. След това търсил птицата две седмици, но тя така и не се завърнала.

Орнитолозите за пръв път описали малайзийската сова през 1892 година, без да могат да установят нейната вокализация, ареал на разпространение и размер на популацията ѝ. Това затруднило по-нататъшното и издирване. Тези данни и до днес остават неизвестни.
БТА