медицинска маска
медицинска маска / iStock/Getty Images
Центърът за кризисно снабдяване във Финландия е закупил голяма партида предпазни маски от Китай, които са се оказали непригодни за използване в болниците, и това предизвика скандал в страната, предаде ТАСС.

Лидерът на опозиционната партия "Движение сега" Хари Харкиво съобщи вчера в блога си, че ще изпрати писмено запитване до правителството относно тази сделка.

Пратката от Китай, съдържаща 2 млн. хирургически и над 200 хил. обикновени защитни маски, е пристигнала тази седмица, но маските не издържали лабораторните тестове и се оказали непригодни за болнични условия. Те могат да се използват при грижи за възрастни хора у дома.

Германия очаква 40 милиона хирургически маски тази седмица

Покупката е извършена не пряко, а чрез финландски посредници. Сред тях, според местни медии, са бизнесмен в сферата на козметиката, и друг, който има дългове. Сега двамата посредници спорят помежду си относно получаването на парите за сделката.

Според Харкиво възникналата ситуация е "съвършено абсурдна". Той пита "как правителството е могло да позволи на центъра да се ангажира с такива съмнителни личности по толкова важен въпрос, касаещ живота на хората и бъдещето на Финландия", и настоява за разследване.

Германска провинция спря да дава помощи заради измамници

Посолството на Китай в Хелзинки съобщи на сайта си, че е запознато със ситуацията, свързало се е с Центъра за кризисно снабдяване за получаване на подробности и информация, и за помощта, която може да окаже.

Броят на регистрираните заразени с COVID-19 във Финландия до днес е 2605, като за последното денонощие се е увеличил със 118. Починалите до момента са 40. Още на 19 март страната затвори границите си до 13 май, като ограничи и движението между столичния район Уусимаа и останалата част от страната, за да не допусне разрастването на заразата.

Закрити са и минаха на дистанционно обучение училищата и вузовете. Детските градини продължават да работят. Забранено е да се събират групи с повече от 10 души.
 
БТА