хакер
хакер / ThinkStock/Getty Images
Германската провинция Северен Рейн-Вестфалия в четвъртък спря спешните плащания, предназначени за подпомагане на фрилансери и малки предприятия заради коронавирусната криза, след като откриха, че измамниците използват фалшиви уебсайтове, за да получават достъп по лични данни.

Регионалното министерство на икономиката на най-населената провинция в Германия заяви, че е подало жалба за измама в полицията вследствие на „индикации за фалшиви уебсайтове, които се показват на първо място в резултатите от търсенето“.

Мащабна измама с поръчка на 10 млн. маски в Германия

Уебсайтовете имитират официалния държавен сайт, където собствениците на малки фирми могат да кандидатстват за раздаване на пари между 9 000 и 15 000 евро след въвеждане на лични данни, включително тяхното име, адрес и данъчни номера и номера на банковата сметка.

Според разследването на полицията за киберпрестъпления, измамниците използват мошеничество, за да получат данни „вероятно за престъпни цели“, се казва в съобщение на министерството.

В него се казва, че властите са се договорили с полицията да "спре засега изплащанията на фрийлансери и малки предприятия", докато разследването продължава. Но подчерта, че собствениците на малък бизнес в Северен Рейн-Вестфалия все още могат да кандидатстват за помощ, като се грижат да използват само официалния уебсайт.

Германия очаква 40 милиона хирургически маски тази седмица

"Молим онези кандидати, които в момента чакат паричния си превод за разбиране и търпение", допълват от министерството.

Предоставянето на пари в брой, което се предлага в цялата страна, е част от мащабен спасителен пакет на германското правителство, насочен към защитата на компаниите и работниците от опасността от пандемията.

Мерките на социално изолиране и карантина ще засегнат според експерти най-силната икономика в Европа, която ще отбележи тази година спад с около 5%.
БГНЕС