Сирия и ООН подписаха споразумение за мисията от наблюдатели
Сирия и ООН подписаха споразумение за мисията от наблюдатели / снимка: Reuters, архив

Пратеникът на ООН и Арабската лига Кофи Анан заяви, че Сирия и ООН са се споразумели за правилата за разполагане на първата група от наблюдатели на ООН, предаде АП.

Говорителят на Анан Ахмад Фаузи каза, че споразумението се отнася за начина, по който екипът от до 30 наблюдатели ще наблюдава и подкрепя спирането на въоръженото насилие във всичките му форми от всички страни, и ще изпълнява мирния план от шест точки на Анан.

В изявление на Фаузи се казва, че постигнатото споразумение начертава функциите на наблюдателите и задачите и отговорностите на сирийското правителство. По думите му Анан води подобни разговори с опозиционни дейци за постигане на споразумение за задачите и отговорностите на въоръжените опозиционни групи.

Заместникът на пратеника на ООН и Арабската лига Кофи Анан - Жан-Мари Геено заяви днес пред Съвета за сигурност на ООН, че е необходимо бързо разполагане на повече наблюдатели в Сирия въпреки продължаващите опасности и насилие в страната.
Това предаде Ройтерс, като се позова на дипломати от Съвета.

Геено каза, че изпращането на още невъоръжени наблюдатели ще създаде възможност да се промени политическата динамика на практика, каза дипломат, пожелал анонимност. Друг посланик потвърди изказването.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун каза пред съвета вчера, че Сирия не изпълнява напълно плана от шест точки. Той начерта обаче планове за изпращане на до 300 наблюдатели в Сирия за три месеца, които ще следят за спазване на крехкото примирие между силите на президента Башар Асад и опозиционни бойци, които искат да го отстранят от властта.

Дипломати казаха, че позициите на Бан и Геено ще бъдат от основно значение при определяне дали има подходящи условия за разполагане на по-голяма мисия от наблюдатели в Сирия, отбелязва Ройтерс.

По-рано днес генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че не е постигнат напредък по спазването на прекратяването на огъня в Сирия. Той определи хуманитарната ситуация там като недопустима, предадоха АФП и ДПА.Бан заяви, че се очаква Съветът за сигурност на ООН бързо да одобри плана за разполагане на 300 военни наблюдатели и цивилен поддържащ екип и добави, че ще се обсъди въпросът дали броят на наблюдателите покрива нуждите на място. Главният секретар на ООН посочи още, че Дамаск е обещал да осигури въздушна подкрепа и мобилност за наблюдателите и се е ангажирал да не ограничава свободата им на придвижване.

Сирийското правителство не изпълни всичките си първоначални задължения по прекратяването на огъня, включително за изтеглянето на войските от населени места и спиране на употребата на тежко въоръжение, заяви постоянният представител на САЩ в ООН Сюзан Райс.

Боевете в Сирия са намалели след въвеждането на примирието на 12 април, но бомбардировките над Хомс и други градове са се ожесточили тази седмица, посочи тя. Райс заяви, че има твърде малък напредък и по покриването на хуманитарните нужди на 1 милион сирийци.