Сирийската армия прогони Ислямска държава от ключово шосе към Алепо
Сирийската армия прогони Ислямска държава от ключово шосе към Алепо / БГНЕС, архив

Сирийската армия възстанови контрола си над ключовото шосе за северния град Алепо - административен център на едноименната провинция, като изтласка джихадистите от "Ислямска държава" от стратегическия населен пункт Ханасер в югоизточната част на провинцията, предаде ТАСС, цитирайки сирийската агенция САНА.

Сирийската армия в сътрудничество с местните отряди за самоотбрана са си върнали не само Ханасер, а и контрола над стратегическия хълм Тел ел Хамам в същата провинция, посочва агенцията. В момента сапьорни части извършват разминиране на освободения от терористите населен пункт и на част от пътя.

Главните градове в Сирия осъмнаха без да чуват оръдейна стрелба

Правителствените сили разчитат много на това шосе за достъп до Алепо, защото бунтовниците контролират главната магистрала към града, разположена по на запад, отбелязва Ройтерс. Сраженията между армията и джихадистите в югоизточната част на провинция Алепо продължават, твърди базираният във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права.

Русия нанесе интензивни удари в Сирия часове преди примирието

ИД превзе Ханасер, който се намира на 50 км югоизточно от Алепо, миналата седмица. Успехът на правителствените сили, които напредват в провинцията, подкрепени от руски въздушни удари и от своите съюзници от ливанската шиитска групировка "Хизбула" , бе отбелязан в третия ден на примирието. Прекратяването на огъня не се отнася за "Ислямска държава" и за свързаната с Ал Кайда групировка ""Фронт Ан Нусра".

Източник: БТА