COVID-19 коронавирус ковид
COVID-19 коронавирус ковид / iStock/Getty Images
Повод за това е подобряването на епидемиологичната ситуация
Сингапурските власти частично вдигат днес антиковидните ограничения, затегнати в средата на май заради разпространението на варианта Делта. Повод е "подобряването на епидемиологичната ситуация и нарастващият брой ваксинирани жители", съобщи междуведомствената група за борба със заразата, цитирана от ТАСС.

В ресторантите и другите заведения за обществено хранене вече ще могат да сядат на една маса до петима души. В спортните клубове и фитнесите се разрешава да тренират групово най-много петима. Разрешени са сватбените церемонии с участие на до 250 души, от които не се изискват отрицателни тестове за коронавируса.

Близо две трети от жителите на Сингапур са получили поне по една доза ваксина и властите очакват до края на юли към половината население да бъде имунизирано изцяло. По думите на здравния министър Он Е Кун, след това "ще може да се говори за разработване на пътна карта за преход към т. нар. нова реалност, когато пандемията ще стане ендемия".

Здравното министерство е одобрило за държавната програма ваксините на Пфайзер/Бионтех и Модерна, които са безплатни за всички. Правителството гарантира безплатно лечение и обезщетения в случай на странични ефекти у ваксинирани. На частните клиники е разрешено да предлагат и препарати на Синовак байотек.
БТА