Синдромът на хроничната умора е сред често срещаните състояния при хората, които страдат от дълъг COVID-19, сочат данните от американско проучване, цитирано от сайта "Хелтдей".

Това е основният извод от изследване на пациенти, продължаващи да се борят с тежка умора, лош сън, болки в мускулите, задух, след като са преболедували, често не тежко, новия коронавирус.

Учени от Ню Йорк са установили, че почти половината от 41 доброволци, изкарали COVID-19, имат симптоми, които свързват с т.нар. синдром на хроничната умора. Той ограничава обичайните ежедневни дейности на пациента за поне шест месеца, казва доктор Дона Манчини от медицинското училище на болница "Маунт Синай" в Ню Йорк. Тя е начело на проучването.

Доброволците в изследването са на възраст между 23 и 69 години. Между три и петнадесет месеца след първоначалната им диагноза COVID-19 те продължават да имат различни здравословни проблеми.

Оказва се, че общо 46% са развили хронична умора след новия коронавирус. Според Манчини това е тревожна констатация, тъй като при много от доброволците първоначалната инфекция не е била нито животозастрашаваща, нито много сериозна.

По данни на Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ между 800 хиляди и 2,5 милиона американци са засегнати от синдрома на хроничната умора. Приблизително една трета от тях го развиват след изкарано вирусно заболяване.

Резултатите от проучването, ръководено от доктор Дона Манчини, са публикувани в списанието на Американския колеж по кардиология.
БТА