/ GettyImages
Очаква се официално крал Чарлз III да получи най-ценната и древна корона на Обединеното кралство по време на официалната церемония в Единбург за обявяването му за крал и на Шотландия, съобщи BBC. 

Повече от 700 членове на Кралския флот, Британската армия и Кралските военновъздушни сили ще бъдат част от шествието.

Кралят и кралица Камила ще напуснат двореца Холирудхаус - тяхната официална шотландска резиденция - с кола за отделно шествие нагоре по Кралската миля до Кърк.

GettyImages

Модераторът на Общото събрание на Шотландската църква, преподобният Сали Фостър-Фултън ще изнесе проповедта.

Бижутата от короната ще бъдат представени на краля от преподобния проф. Дейвид Фъргюсън, декан на Кралския параклис и декан на Ордена на бодила. Поздрав с 21 оръдия ще бъде изстрелян от Единбургския замък, преди кралската процесия да се върне обратно към двореца Холирудхаус.
 
Историята на короната 

През 1661 година, след възстановяването на монархията в Англия, корона за британското кралство беше създадена със скъпоценни камъни, които я превърнаха в една от най-ценните и впечатляващи корони в света.

Короната е изработена от злато и съдържа общо 22 скъпоценни камъка. Най-известните от тях са Светият Едуардов скиптър, Светият Едуардов орел и Светият Едуардов кръст. Тези камъни са символ на властта и авторитета на британските монарси.

Светият Едуардов скиптър е изработен от злато и е инкрустиран с диаманти и други скъпоценни камъни. Той е символ на кралската власт и се използва при официални церемонии и коронации.

Светият Едуардов орел е също изработен от злато и е инкрустиран с диаманти и сапфири. Той е символ на властта и мощта на британските монарси и се носи върху короната.

Протест

чарлз
GettyImages

През днешния ден група протестиращи от британската антимонархическа кампания Republic се събра пред катедралата St Giles.