Силите на сирийския режим започнаха операция за прочистване в Дамаск
Силите на сирийския режим започнаха операция за прочистване в Дамаск / снимки: Reuters, архив

Елитни сирийски части, подкрепени от бронетранспортьори, навлязоха в квартал Барзех в Дамаск и започнаха обиски и арести, съобщиха граждани и активисти, цитирани от Ройтерс.

Според тях войниците от Четвърта бронирана дивизия и от Републиканската гвардия издигнали заграждения по улиците на квартала и стреляли с картечници във въздуха. Очевидци разказали, че войниците издирват опозиционни активисти и бойци от бунтовническата Свободна сирийска армия, които поддържат сигурността в квартала при демонстрациите срещу режима на президента Башар ал Асад. "Те унищожаваха фасади на магазини и връщаха ученици, тръгнали на занятия. Хайките са съсредоточени на улиците "Дахар ал Мустаха" и "Харет ал Бустан", казал по телефона от Барзех студентът Мазен. Според него в операцията участват най-малко 1000 войници, подкрепени от БТР-и, бронирани джипове и камионетки с монтирани върху тях тежки картечници.

Обитаваният предимно от сунити квартал Барзех бе сред най-активните в столицата при протестите срещу 42-годишното управление на Башар ал Асад и покойния му баща Хафез ал Асад, припомня Асошиейтед прес.

Лоялни на режима милиции от алауитско предградие на Дамаск в близост до Барзех успяваха в продължение на месеци да потушават демонстрациите в квартала, но от няколко седмици бойци от Свободната сирийска армия защищават демонстрантите там. Според местни жители миналата седмица в съседния квартал Кабун имало престрелка между лоялистки сили и войници от Сирийската свободна армия. Това са признаци, че въоръжена опозиция се появява и в столицата на режима на Асад, заключава агенцията.

Паралелно с  това сирийските сили за сигурност започнаха настъпление срещу град Хама и обстрелваха жилищни квартали, съобщи Ройтерс, като се позова на опозиционни активисти. Правителствените войски са обстрелвали и сунитски квартали в Хомс. Градът, превърнал се в епицентър на въстанието срещу режима на президента Башар Асад, е бомбардиран вече тринайсти ден.

Очевидци казаха, че в Хомс е избухнала експлозия на главен нефтопровод. По думите им взривът е станал близо до квартал, обстрелван от армията. Според представител на опозицията петролопроводът е бил бомбардиран от сили на сирийския режим, предаде Франс прес. "Към 6 ч. сутринта два военни самолета бомбардираха петролопровода на Хомс, който минава в периферията на квартал Баба Амро", каза представител на Революционния съвет на Хомс. Той уточни, че това е трети обстрел на петролопровода, но за първи път от авиация.

Силите на сирийския режим започнаха операция за прочистване в Дамаск
netinfo

Президентът на Сирия Башар ал Асад е издал указ на 26 февруари да се свика референдум по проекта за нова конституция, съобщи сирийската телевизия. Миналия месец Асад обеща, че такъв референдум ще бъде организиран в началото на март, припомня Франс прес. Комисията, натоварена да изготви проекта за конституцията, е предвидила да се ограничи до два броя на президентските мандати с продължителност седем години, пише сирийският вестник "Ал Уатан". Той обаче не уточнява дали реформата ще важи за Асад, чийто втори президентски мандат изтича през 2014 г. Новата конституция ще се основава на принципа на многопартийност, предаде Франс прес.

"Политическата система ще се базира на принципа на политически плурализъм и управлението ще се упражнява демократично чрез избори. Разрешените политически партии ще допринасят за политическия живот на Сирия", се казва в проекта, публикуван днес от сирийските медии. Сегашната конституция е приета от парламента на 31 януари 1973 г. Член 8-и гласи, че партията Баас, управляваща от 1963 г., е ръководител на държавата и обществото. Според сирийските медии в края на май в Сирия ще има парламентарни избори на многопартийна основа, предаде ИТАР-ТАСС.

Силите на сирийския режим започнаха операция за прочистване в Дамаск
netinfo

Междувременно Русия беше категорична, че не може да подкрепи използването на Съвета за сигурност на ООН за легитимиране на смяна на режима в Сирия, това заяви руският външен министър Сергей Лавров по време на визита в холандския град Васенар, предаде Ройтерс. Лавров изтъкна, че е готов да изслуша френския си колега Ален Жупе, но добави, че ако планът е да се използва Съветът за сигурност на ООН за легитимирането на смяна на режима, международното право не го позволява и Русия няма да подкрепи подобен подход. Жупе заяви по-рано, че Франция обсъжда с Русия нова резолюция за Сирия на Съвета за сигурност на ООН и призова Съвета да обмисли създаването на "хуманитарни коридори" в Сирия.

Някои страни се опитват да изолират режима на Башар Асад, но това е грешка, изтъкна Лавров, цитиран от Франс прес. "За съжаление, някои от нашите партньори отдавна пренебрегват сирийското правителство. Вместо диалог, има опит за изолиране на сирийското правителство", заяви Лавров след среща във Васенар, северно от Хага, с холандския си колега Ури Розентал. "Смятаме, че единствено политическият диалог може да доведе до решение, но диалогът трябва да включва Сирия", допълни Лавров, като увери, че Москва е против външна намеса в конфликта.

Представеният в Сирия нов проект за конституция, който предвижда премахване на върховенство на партията БААС и прекратяване на монопола й от близо 50 години, е "добре дошъл" и е "стъпка напред", отбеляза Лавров. Руският външен министър ще се срещне във Виена с френския си колега Ален Жупе и ще обсъди ситуацията в Сирия. Лавров замина на посещение в Австрия. Във Виена той ще има двустранни срещи с австрийските си домакини, ще участва освен това в Третата конференция на Парижския пакт за предотвратяване на разпространението на наркотици с афганистански произход и ще се срещне с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, предаде ИТАР-ТАСС.

Франция заяви, че е създала спешен фонд за хуманитарни агенции, които искат да помогнат на сирийския народ. Париж възнамерява да предложи подобен фонд на международно ниво следващата седмица на среща в Тунис, посветена на ескалиращата криза в Сирия. "Идеята за хуманитарни коридори, която предложих по-рано, за да се позволи на неправителствени организации да достигат зоните, където се извършват скандални кланета, би трябвало да бъде обсъдена в Съвета за сигурност", заяви Жупе.

По-рано Общото събрание на ООН заяви, че ще гласува в четвъртък по проекторезолюция, в която се осъждат репресиите в Сирия, няколко дни след като подобен текст бе блокиран в Съвета за сигурност от двойното вето на Китай и Русия, предадоха световните агенции. В резолюция остро се осъждат нарушенията на човешки права от сирийския режим и се подкрепя план на Арабската лига за слагане край на продължаващия от 11 месеца конфликт. Проекторезолюцията е с необвързващ характер. В нея се настоява сирийското правителство да спре всякакво насилие, да освободи затворници и да изтегли въоръжените си сили от градовете. От режима на президента Башар Асад се иска да гарантира мирните демонстрации и да даде неограничен достъп на наблюдателите от Арабската лига и на международните медии.

Препоръчва се назначаване на специален пратеник на ООН за Сирия. В проекторезолюцията обаче не се споменава искането на Арабската лига за сформиране на съвместни мироопазващи сили на арабските страни и ООН в Сирия, на което западните столици реагират предпазливо и озадачено, отбелязва Франс прес. Текстът е изготвен от Саудитска Арабия и Катар. Според дипломати той вероятно ще бъде подложен на гласуване в 15.00 ч. местно време (20.00 ч. по Гринуич) в четвъртък в 193-членното Общо събрание на ООН, където никоя страна няма право на вето.

Силите на сирийския режим започнаха операция за прочистване в Дамаск
netinfo

Организацията ислямска конференция (ОИК) призова за по-голям дипломатически натиск над правителството на Сирия, за да бъде то накарано да преговаря с опозицията, но заяви, че е против чуждестранна военна намеса в страната, предаде Ройтерс. Генералният секретар на 57-членната организация Екмеледин Ихсаноглу заяви в Канбера, че военна намеса само би навредила на сирийския народ и даде примери с конфликтите в Ирак, Либия и Сомалия, предава БТА. "Всички тези военни намеси влошиха положението вместо да решат конфликта", заяви той.

Германия от своя страна подкрепя Арабската лига при търсенето на решение на сирийския въпрос, заяви канцлерката Ангела Меркел на срещата си с генералния секретар на панарабската организация Набил ал Араби, предаде ИТАР-ТАСС. Арабската лига е заела твърда позиция към режима на Башар Асад, който нарушава основни човешки права, отбеляза Меркел. "ЕС подкрепя тази позиция и ще подготвим бъдещи санкции срещу Дамаск", каза тя.

Меркел подчерта ключовата роля на Арабската лига при решаването на проблемите на региона. Германия и ЕС съвместно с Арабската лига ще продължат да оказват икономическа и политическа помощ на демократичните движения в арабския свят, заяви тя. Берлин подкрепя идеята на Арабската лига за изпращане на мироопазващи сили на ООН в Сирия, заяви Меркел. В края на месеца външните министри на ЕС ще обсъдят въпроса за усилване на натиска над сирийските власти. ЕС конкретно разглежда възможността да забрани търговски полети от Сирия към Европа, да замрази отношенията със сирийската централна банка и да наложи пълна забрана над вноса на сирийски фосфати в ЕС.

Силите на сирийския режим започнаха операция за прочистване в Дамаск
netinfo