/ БГНЕС
Турбината, която се предполага, че е необходима на "Газпром" за възстановяване на пълната работа на газопровода "Северен поток", и която е готова за изпращане след ремонта, не може да бъде доставена по вина на Русия. Това се казва в съобщение на германската компания Siemens Energy. Русия не предоставя необходимите документи за доставката на турбината, твърдят от компанията, цитирана от Ройтерс.

"Транспортирането на турбината може да започне веднага. Германските власти предоставиха на Siemens Energy всички необходими документи за износ на турбината към Русия в началото на миналата седмица", съобщи Siemens. Към момента "Газпром" не е предоставила необходимите митнически документи за получаването на турбината.

Канада връща на Германия турбината за газопровода „Северен поток“

Ройтерс допълва, че процесът на транспортиране на турбината се е оказал значително по-труден от очакваното, тъй като Москва изисква конкретни документи, за да покаже, че прехвърлянето на това оборудване не нарушава санкциите.

Според Германия въпросната турбина трябва да бъде използвана през септември.

От "Газпром" коментираха, че получените от Siemens канадски документи за транспортирането на турбината "не премахват предварително очертаните рискове" и повдигат допълнителни въпроси.

В понеделник руската газова компания обяви, че спира работата на още една турбина на Siemens заради предполагаема нужда от ремонт. С това доставките на газ по "Северен поток" от сряда ще бъдат не повече от 33 милиона кубически метра на ден.

„Газпром“ намалява преноса на газ по „Северен поток-1“ от 27 юли, цената веднага скочи

На 14 юни бе намалено подаването на газ по "Северен поток" с 40%, а после и с 60% с оправдание, че компресори на "Сименс" от станция до Санкт Петербург били на ремонт в Канада. Властите в Отава по изключение от санкциите изпратиха оборудването в Германия (в централата на Siemens, бел.ред.). Специалисти твърдят, че газопроводът може да работи нормално и без тези компресори и че Москва си търси някакви оправдания да притиска Европа с намалени доставки.
БГНЕС