Швейцария и Либия искат сами да решат кризата в отношенията си
Швейцария и Либия искат сами да решат кризата в отношенията си / cнимкa: БГНЕС

Швейцария и Либия предпочитат да решат на двустранна основа кризата в отношенията им, предизвикана от краткото задържане в Женева на сина на либийския държавен ръководител Муамар КадафиХанибал. Това заяви днес говорител на швейцарското министерство на външните работи. Той подчерта, че ведомството работи без почивка, за да бъде намерен изход от кризата. Преговорите ще продължат толкова, колкото е необходимо, отбеляза още той, като обясни, че не може да даде повече информация за тях.

Говорителят съобщи, че двамата швейцарски граждани, арестувани от либийските власти, са уморени, но физическото и психическото им състояние не е обезпокоително. Двамата не са били малтретирани. „Нашият консул не получи разрешение да се срещне с арестантите, но разговаря с тях по телефона”, допълни говорителят.

В събота швейцарският президент Паскал Кушпен изрази готовност да се срещне с либийският лидер Кадафи, за да бъде намерено решение на кризата между страните им. Либия, която е доставчик номер едно на суров петрол за Швейцария, спря доставките след като швейцарските власти арестуваха сина на Кадафи. Той остана в ареста два дни, след което беше пуснат под гаранция от 400000 швейцарски франка.