/ / iStock/Getty Images
Швеция е забранила китайските телекомуникационни компании „Huawei” и ZTE да участват в изграждането на 5G мрежа на своя територия от съображения за сигурност.

Забраната е в съответствие с новото законодателство, влязло в сила през януари 2020 г., целящо да гарантира, че използването на радиооборудването на тези структури няма да застраши сигурността на страната, съобщи днес шведският регулаторен орган.

Компания „Huawei”, която е на второ място в света по производство на мобилни телефони и лидер на пазара за следващото поколение 5G оборудване, както и ZTE ще трябва до 1 януари 2025 г. да премахнат всички съществуващи инсталации.

САЩ твърдят, че китайските фирми се използват, за да шпионират за Пекин - твърдения, които Китай отрича. Вашингтон оказва натиск върху съюзниците си да изключат „Huawei” от своята интернет инфраструктура, коментира АФП.

През юли Великобритания забрани на мобилните доставчици да използват оборудване, произведено от „Huawei”, в техните нови 5G мрежи и даде срок на компаниите в страната до 2027 г. да премахнат оборудването на китайския производител.

Франция също постави сериозни ограничения върху използването на оборудване от „Huawei”.

Забраната беше обявена, след като регулаторният орган съобщи, че е одобрил четири заявления за участие в търговете за 5G мрежата на Швеция, планирани да започнат на 10 ноември, като и четирите компании са шведски.
БГНЕС