Кандидатът за президент на Германия Мартин Шулц
Кандидатът за президент на Германия Мартин Шулц / БГНЕС, архив
Мартин Шулц, основният съперник на канцлера Ангела Меркел на изборите по-късно тази година, е превишил правомощията си в предишното си качество на председател на Европейския парламент, когато е поискал доходоносни повишения за свои сътрудници. Това заяви секретариатът на ЕП, цитиран от ДПА.

В писмо с отговори на въпроси на комисията за бюджетен контрол на ЕП, видяно вчера от ДПА, секретариатът посочва, че решението на Шулц да повиши свои сътрудници "не отговаря на правилата и поради тази причина компетентните институции така и не са го приложили".

Повечето германци предпочитат Шулц за канцлер

През 2015 г. Шулц, тогава председател на ЕП, искал да назначи членове на кабинета си на доходоносни длъжности, включително завеждащ отдел в частния му офис, като е подписал съответно решение за това.
 

Кандидатът за президент на Германия Мартин Шулц
БГНЕС, архив

"Със своя подпис председателят си е придал характер на Орган по назначаване", се посочва в писмото, като се казва още, че председателят "не е оправомощен автоматично да поставя" служители на подобни позиции.

От писмото не става ясно дали Шулц е знаел, че решението му противоречи на правилата.

Шулц, който в момента е лидер на Германската социалдемократическа партия, е обвиняван в последните седмици, че е използвал поста си на председател на ЕП, за да съдейства на свои приближени да получават изгодни договорни условия.