Мартин Шулц се оттегля от ЕП, става политик в Германия
Мартин Шулц се оттегля от ЕП, става политик в Германия / БГНЕС, архив

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц обяви официално, че напуска поста и няма да се кандидатира за нов мандат. Той уточни в изявление пред медиите, че догодина ще се кандидатира за германския Бундестаг.

В последния месец имаше много спекулации за моето бъдеще в пресата. Не взех това решение лесно. Занапред ще се боря за европейския проект от национално ниво. Направих най-доброто, на което съм способен, за да подобря всекидневието на европейците, заяви председателят на ЕП, без да даде възможност да му бъдат зададени въпроси.

Германският в. "Зюддойче цайтунг" пише, че Шулц ще оглави листата на партията си в провинция Северен Рейн-Вестфалия на парламентарните избори в края на 2017 г.

Шулц е смятан за възможна алтернатива на сегашния министър на икономиката Зигмар Габриел, който е и заместник-канцлер на Ангела Меркел.

Меркел ще се кандидатира за четвърти мандат като канцлер на Германия

Той може да се окаже и кандидат за поста външен министър, който ще бъде овакантен през февруари, ако сегашният му титуляр Франк-Валтер Щайнмайер стане президент, както се очаква.

Мартин Шулц работеше в институциите на ЕС в последните 25 години. Той бе избран за пръв път за председател на ЕП като представител на социалистите и демократите през 2012 година. Договореността между левицата и десницата в ЕП предполага 5-годишният мандат на председателя на бъде поделян поравно между двете групи.

След изборите за ЕП през 2014 г. Шулц отново пое председателския пост с мандат до края на тази година. Предстои да се изясни как властта в институциите на ЕС ще бъде поделена в следващите две и половина години покрай изтичането на мандата и на председателя на Европейския съвет Доналд Туск (ЕНП) и с оглед на това, че Европейската комисия също е председателствана от представител на ЕНП - Жан-Клод Юнкер.

Източник: БТА