/ БГНЕС архив
Мартин Шулц, главният съперник на германския канцлер Ангела Меркел на предстоящите в страната през септември парламентарни избори, може да бъде разследван за препоръчване на съмнителни бонуси и назначения, докато е бил председател на Европейския парламент, съобщи днес Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), цитирана от ДПА.

Повечето германци предпочитат Шулц за канцлер

Твърдения, че 61-годишният Шулц е извършил такива нередности, се появиха в някои медии.

Специалисти в ОЛАФ проучват дали са налице "достатъчно подозрения за измама, корупция или каквато и да било незаконна дейност в ущърб на финансовите интереси на ЕС, за да има службата основания да възбуди дело", каза за ДПА нейна говорителка. Извършваната в момента първоначална преценка ще определи дали трябва да започне разследване. ОЛАФ подчерта, че тази преценка не означава, че съответните лица са виновни за закононарушение.

В Германия расте популярността на партията, издигнала Шулц за канцлер

Списание "Шпигел" писа, че докато е бил начело на Европейския парламент, Шулц е настоявал за преференциални условия за своя довереник Маркус Енгелс. Според германския седмичник през октомври 2015 г. бившият председател на ЕП е помогнал на други свои сътрудници да получат изгодни предимства. Европейският парламент заяви, че не вярва Мартин Шулц да е нарушил закона.

Мартин Шулц се оттегля от ЕП, става политик в Германия


Социалдемократът Шулц беше председател на ЕП от 2012 г. до края на януари, когато обяви, че ще се яви на изборите в Германия като съперник на консерваторката Меркел.
БТА