/ Guliver/Getty Images
Финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин заяви след срещата на главните финансисти и централни банкери от Г-20 в германския курортен град Баден-Баден, че САЩ не изключват предоговаряне на многостранните споразумения на Световната търговска организация (СТО), които не ги удовлетворяват, предаде АФП.
 
Търговска война ЕС-САЩ няма да е от полза на никого, убеден е Юнкер

"Мислим, че някои текстове на СТО не се прилагат и ние ще работим упорито за тяхното прилагане в интерес на американските работници", заяви Мнучин на пресконференция, допълвайки, че "тези споразумения са стари и се нуждаят от корекция, и възнамеряваме да направим и това".
 
САЩ продължават да вярват в свободната търговия, но искат да се преразгледат някои споразумения, каза Мнучин, цитиран от Ройтерс. "Вярваме в свободната търговия, ние сме един от най-големите пазари в света, ние сме един от най-големите търговски партньори в света, търговията е добра за нас и за нашия народ", допълни Мнучин.
 
МВФ: Глобалният растеж укрепва, но погрешна политика може са го спре

Финансовите министри и централните банкери от Г-20 оттеглиха от заключителното си комюнике традиционното осъждане на икономическия протекционизъм и подкрепата си за Парижкото споразумение за климата, отразявайки позицията по тези две теми на новото американско правителство.
 
"Ние работим за укрепване на приноса на търговията за нашите икономики", се посочва в заключителния документ, който бе обект на усилени преговори между водещите финансисти в света днес и вчера в западногерманския град Баден-Баден. В комюникето не се споменава и споразумението от Париж 2015 г., както това бе направено в предишната заключителна декларация, разпространена след срещата в Ханчжоу през 2016 г.
 

Guliver/Getty Images


Според редица източници новата американска администрация на Доналд Тръмп, изразявайки враждебни позиции спрямо свободната търговия и борбата против затоплянето на климата, е оказала натиск върху Г-20 по тези две теми в края на преговорите между министрите и съветниците, които бяха първата голяма международна среща за новия американския финансов.
 
БТА