/ Guliver/Getty Images
Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард заяви днес, че глобалният икономически растеж укрепва, но допълни, че една "погрешна политика" би могла да спре ускорението му, предаде Ройтерс.

В заключителното комюнике от срещата на финансовите министри и централните банкери в Г-20 в германския град Баден-Баден Лагард определи форума на водещите световни икономики като изключително важна платформа за големите икономики, на който да работят заедно в определена рамка.

Г-20 влезе в задънена улица за свободната търговия и протекционизма

Срещнахме се в момент, когато растежът набира инерция по света и има сигнали, че глобалната икономика е достигнала повратна точка, макар несигурността да не е отпаднала, допълни Лагард.

Тя не се спря на неуспеха на главните финансисти от Г-20 да постигнат споразумение за подкрепа на свободната търговия, отбеляза Ройтерс.
 

Guliver/Getty Images


Управляващият директор на МВФ обаче подчерта, че силната политика на данъчни и структурни икономически реформи е от ключово значение за бъдещата посока на развие на глобалната икономика.

"Глобалното сътрудничество и воденето на правилна политика могат да помогнат да се постигне силен, траен, балансиран и всеобхватен растеж, докато една погрешна политика може да спре инерцията му", заяви Лагард.
БТА