/ БГНЕС
Трябва да постигнем съгласие за начало на преговорите с Украйна за присъединяване към ЕС, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в писмото си до участниците в предстоящата утре и вдругиден среща на европейските държавни и правителствени ръководители в Брюксел.

Отново сме изправени пред необходимостта да предприемем смели стъпки, които изискват общата ни решимост и дързост, за да направим правилния избор, пише той. Трябва да изпълним ангажиментите си към Украйна и да останем надежден и силен партньор. Трябва да предоставим на Украйна трайна политическа, финансова и военна подкрепа, да постигнем споразумение за предоставяне на Киев на 50 милиарда евро. Трябва да се съгласим да започнем преговори за присъединяване с Украйна, като по този начин й дадем необходимия знак и я доближим още повече до нашето европейско семейство, призовава Мишел.

Среща на върха на ЕС: Непоколебима подкрепа за Украйна, две държави изразиха съмнения

Трябва да вземем важни решения и за другите страни, очакващи присъединяване, добавя той. Мишел призовава Европейският съвет да бъде готов за отстъпки при обсъждането на промените в общия бюджет, свързани и с необходимостта от подкрепа за Киев.

Мишел добавя, че на двудневната среща ще бъдат обсъдени събитията в Близкия изток. Дневният ред предвижда също да бъдат разгледани въпроси от областта на отбраната и сигурността.

През ноември Мишел пътува до Будапеща за среща с унгарския министър Виктор Орбан, чиято страна продължава да възпрепятства приемането на промените в бюджета на ЕС и начало на преговорите с Киев. Говорител на Европейската комисия днес посочи, че се очаква унгарските власти да публикуват последните законови промени, свързани с изискванията на ЕС за подобряване на върховенството на закона. Той не опроверга публикации в медиите, че Будапеща може след това да получи достъп до 10 милиарда евро в замяна на смекчаване на съпротивата срещу решенията за разширяването на ЕС и общите европейски разходи.
Николай Желязков, БТА