/ iStock/Getty Images
Повечето лидери от Европейския съюз днес подкрепиха предоставянето на още финансова подкрепа за Украйна, но Унгария и Словакия изразиха резерви, предаде Ройтерс.

Европейската комисия предложи страните от ЕС да отделят повече средства в рамките на корекция на общия си бюджет, за да може да увеличат разходите си до 2027 г., които да включват нова помощ за Украйна на стойност 50 милиарда евро.

"Имам впечатлението, че ще решим какво е необходимо за финансовата стабилност на Украйна", заяви германският канцлер Олаф Шолц след разговорите с останалите лидер от ЕС на срещата в Брюксел, която започна вчера и приключи днес.

Тази седмица Европейската комисия заяви, че общият размер на помощта на ЕС за Киев от февруари миналата година, когато руските войски нахлуха в Украйна, досега възлиза на почти 83 милиарда евро.

Путин: В Русия се доставят незаконни оръжия от Украйна

Освен че изпраща в Украйна пари и оръжия, блокът също така въведе няколко пакета санкции срещу Русия. На двудневната среща на европейските лидери в Брюксел беше подчертано, че подкрепата на Брюксел за Киев ще продължи въпреки началото на новата война в Близкия изток (войната между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас").

"Европейският съюз ще продължи да предоставя силна финансова, икономическа, хуманитарна, военна и дипломатическа подкрепа на Украйна и народа ѝ толкова дълго време, колкото е необходимо", се казва в общо изявление на лидерите на страните от ЕС.

Новият словашки премиер Роберт Фицо обаче заяви, че в Украйна има повсеместна корупция и поиска всяка нова помощ от ЕС да включва гаранции, че средствата няма да бъдат присвоявани. Той също така каза, че Братислава ще спре да предоставя военна подкрепа на Украйна.

Унгарският премиер Виктор Орбан каза, че няма да подкрепи предложението за корекция на бюджета на ЕС в настоящата му форма. Унгарският лидер обаче не отхвърли категорично предложението. Според Ройтерс това е индикация, че са възможни преговори по този въпрос. Будапеща се опитва да деблокира милиарди евро европейски средства, предвидени за Унгария, но замразени от Европейската комисия във връзка с твърдения за ерозия на демокрацията в Унгария.

"Това, което мога да кажа, е че и двамата не отхвърлиха възможността да бъде предоставена помощ на Украйна, дори за дълъг период от време", заяви пред репортери българският премиер Николай Денков. "Въпросите са какъв вид помощ и как тя ще бъде използвана, до каква степен сме сигурни, ЕС е сигурен, че тази помощ се използва ефективно", каза още Денков.
Владимир Арангелов, БТА