/ ThinkStock/Getty Images
Северното сияние /Aurora borealis/ се вижда в небето през нощта, обикновено в полярните зони. На север се нарича „Аурора бореалис“ и на южния полюс „Аурора аустралис“.

Северното сияние може да бъде видимо в САЩ и Великобритания през следващите 24 часа. Наблюдателите на "северното сияние" трябва да бъдат внимателни с геомагнитна буря, която ще освети небето над Земята, съобщава РТС

Името "северна зора" произхожда от впечатлението, което се придобива, когато се появи сиянието, особено когато се гледа от Европа. Тогава на северния хоризонт се появява червеникава светлина, както на изток, призори, преди изгрев слънце.

Астрономи любители откриха нов вид полярно сияние (ВИДЕО)

Северното сияние ще има един ярък дисплей на светлината на Земята през следващите 24 часа, а етерните светлини ще се виждат на повече места от обикновено. Обикновено северното сияние се вижда на места като Исландия, Норвегия и Канада.

Но ако прогнозите са верни, полярното сияние може да се види и в САЩ, на юг до Вирджиния и Северна Каролина, в Средния Запад и във федералната провинция Ню Йорк.
Необичайна светлина ще се вижда и в южната част на Англия.


Историята на полярното сияние започва от Слънцето. Той се държи като огромна електроцентрала, като енергията се създава дълбоко в сърцевината му, където температурата се повишава до над 14 милиона градуса по Целзий.

Тази ядрена дейност освобождава енергия и светлината от ядрото се излъчва навън. Във външните слоеве топлината се отделя навън и тези електрически газови токове създават магнитни полета вътре в Слънцето.
БГНЕС