/ БГНЕС
Северна Корея изпрати поздравителен адрес до Китай по случай започващия днес 19-ти конгрес на Китайската комунистическа партия. Това става в обстановка на напрегнати отношения между двете страни традиционни съюзнички след решението на Пекин да затегне санкциите заради програмата на Пхенян за производство на ядрено оръжие, предаде Ройтерс.
 
В поздравителния си адрес ЦК на Корейската трудова партия заявява, че при сегашното управление на ККП Китай е "постигнал значителен напредък в изграждането на социализма с китайска специфика". "Изразяваме силно задоволство от това", посочва още комитетът в посланието си, което бе разпространено от севернокорейската информационна агенция КЦТА. В него се казва още, че ЦК "искрено пожелава" на участниците в конгреса да постигнат "задоволителни успехи".
 

БГНЕС


Икономии в Китай: Без плодове и скариди за партийците

Представители на властите в Южна Корея и местни експерти се опасяваха, че Пхенян ще извърши оръжейно изпитание, което да бъде организирано така, че да съвпадне с датата на откриване на конгреса.
 
Макар сред САЩ и съюзниците им да битува мнението, че Пекин трябва да направи повече по отношение на Пхенян, ускоряването на севернокорейския ядрен и ракетен капацитет се разви в условия на почти пълен срив в дипломатическите отношения на високо равнище между двете столици.
 

БГНЕС


Китайската страна, която е единственият значим съюзник на КНДР и осъществява над 90 процента от световната търговия с нея, заяви, че ще прилага стриктно санкциите на Съвета за сигурност на ООН върху вноса на стоки от Северна Корея, като същевременно прекъсне доставките на нефт за Пхенян.
Северна Корея  Китай
 
Северна Корея: САЩ прави репетиция за война
 

В Пекин започна 19-ият конгрес на Китайската комунистическа партия, предадоха агенциите. Във форума на ККП участват около 2300 делегати, които ще изслушат доклад на генералния секретар на ЦК на ККП Си Цзинпин, а след това и отчет на Централната комисия на ККП за проверка на дисциплината.
 
Конгресът ще продължи до 24 октомври, като на него е планирано да бъдат разгледани резултатите от работата на партията през последните пет години, да бъде обсъдена обществено-икономическата и политическата ситуация в Китай и други страни, както и да бъде набелязана стратегическа линия за развитие през следващите години.
БТА