/ iStock/Getty Images
Група от седем държави в Съвета за сигурност на ООН, плюс Япония, заявиха, че Пхенян увеличава своите нарушения на човешките права под булото на коронавируса.

Ким Чен-ун получил експериментална китайска ваксина срещу COVID-19

Осем държави, включително Германия и САЩ, обвиниха Северна Корея, че използва пандемията, за "по-нататъшно предприемане на мерки за накърняване на правата на човека", се казва в изявление на Съвета за сигурност на ООН (ССООН), публикувано след видеоконференция при затворени врати в петък, съобщава АФП.

Виртуалната среща на ССООН, организирана от Германия, се проведе на фона на информации за увеличени екзекуции в Северна Корея, свързани с пандемията и строг контрол върху движението в и около Пхенян.

Седем членове на СС на ООН - Германия, Белгия, Доминиканската република, Естония, Франция, Великобритания и САЩ, заедно с Япония - заявиха в съвместно изявление след срещата, че народът в Северна Корея е "лишен от почти всички свои човешки права", включително свободите на изразяване, мирни събрания, сдружения, движение и религия или убеждения.

"Ситуацията с правата на човека в КНДР е ужасяваща и се влошава с всеки изминал ден", се казва в изявлението, което е прочетено от посланика на ООН в Германия Кристоф Хойсген, информира Дойче веле.

Северна Корея ограничава достъпа до морето, за да спре COVID-19

Осемте държави също осъдиха Пхенян за определяне на приоритета на програмата му за ядрени оръжия като приоритет "пред нуждите на народа", добавяйки, че "дългогодишните, систематични, широко разпространени и груби нарушения на правата на човека" са "сериозна заплаха" за международната сигурност.

"Изолацията на Северна Корея от международната общност неизбежно влошава въздействието на пандемията върху населението на Северна Корея", продължава изявлението. Когато коронавирусът започна да се разпространява през януари, Северна Корея затвори границата си с Китай, най-големият си търговски партньор.

Правителството на диктатора Ким Чен Ун твърди, че не е имало нито един случай на коронавирус на севернокорейска земя, нещо, което се оспорва от външни експерти, имайки предвид социалните и икономическите връзки на страната с Китай.
БГНЕС