/ ThinkStock/Getty Images
Власти на САЩ смятат, че КНДР заради американските санкции е активизирала опитите чрез кибератаки да отмъква големи суми пари от финансовите учреждения на САЩ и на други страни. Това разкри пред Си ен ен Джон Демърс, помощник на генералния прокурор на САЩ.

По думите на Демърс хакерите, контролирани от властите на Северна Корея, са съсредоточени върху изнудванията и кражбата на големи суми. За целта се използват различни средства: от блокиране на вътрешните системи на банките и разблокирането им срещу откуп до безналично превеждане на средства от чужди сметки чрез подбор на паролите към тях.

Като пример за умението на хакерите се посочва кибератаката срещу централната банка на Бангладеш през февруари 2016 г., когато са били отмъкнати 80 млн. долара. Американската компания FireEye, специализирала се в компютърната сигурност, заяви през октомври 2018 г., че в тази диверсия е замесена хакерската група APT38, свързана с властите в КНДР. Според компанията APT38 е зачестила своите операции срещу различни банки от февруари 2014 г. във връзка за засилването на санкционния натиск върху Пхенян. Първоначално злосторниците са атакували банки в страните от Югоизточна Азия, но след това са разширили кибероперациите и срещу банки в държави от Африка и Латинска Америка.

Във FireEye смятат, че групата е извършила кибернападения срещу най-малко 16 организации, включително банки, в 11 държави по света. От 2014 г. групата се опитала да открадне общо 1,1 млрд. долара.
БГНЕС