/ iStock/Getty Images
Северна Корея и изстреляла по посока на Японско море една или две ракети, съобщиха осведомителните агенции, позовавайки се на генералния щаб на южнокорейската армия и на японското правителство.

Първоначално бе съобщено за една ракета, по-късно за две. Още не е ясно какви са ракетите, но според японското правителство те вероятно са балистични.
Съобщавайки за първата ракета, Токио каза, че тя не представлява опасност за страната. Според японската обществена телевизия, която цитира министерството на отбраната, ракетата е паднала в морето извън японската специална икономическа зона.

САЩ омаловажиха съобщенията за изстрелването на ракети от Северна Корея

Южнокорейската агенция Йонхап, цитирайки военните, говори за "най-малко една ракета", но също не дава информация за вида.

Това е второ изстрелване на севернокорейска ракета или ракети за една седмица. През уикенда Пхенян изстреля две ракети с малък обсег, след като на посещение в Южна Корея бяха държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и министърът на отбраната Лойд Остин, припомня Франс прес. Но тези ракети, наричани и крилати, не са обект на международните санкции, наложени на Корейската народнодемократична република, докато балистичните са, отбелязва Йонхап.

Вчера американският президент Джо Байдън коментира съобщенията за севернокорейските ракети с думите, че "нищо особено не се е променило" и той не смята това за провокация.
БТА