/ БГНЕС
Северна Корея е изстреляла "неидентифицирани снаряди", които са паднали в Японско море, предадоха световните агенции, като се позоваха на Съвета на началник-щабовете на южнокорейските въоръжени сили.
 
Той съобщи, че Северна Корея на два пъти е изстреляла днес "неидентифицирани снаряди" от източното си крайбрежие. Южнокорейското военно командване първоначално не каза какви и колко на брой са били тези оръжия.
 
Впоследствие южнокорейският Съвет на началник-щабовете уточни, че изстрелванията са били регистрирани в 08:01 ч. (02:01 ч. българско време) и в 08:16 ч. (02:16 ч. българско време). Снарядите са прелетели 230 километра, като са достигнали максимална височина от 30 километра.

Напрежение: Северна Корея изстреля неидентифицирани снаряди към Японско море
 
Японският премиер Шиндзо Абе потвърди изстрелванията и каза, че те не са заплашили по никакъв начин сигурността на Япония.
 
Северна Корея извърши няколко опита с балистични ракети с малък обсег през последния месец. Така тя изглежда изразява недоволството си от попадналите в задънена улица преговори със Съединените щати по ядрения въпрос и съвместните американско-южнокорейски военни учения, които възприема като репетиция за нападение срещу нея, отбелязва Асошиейтед прес.

Ким Чен-ун предупреди Вашингтон и Сеул с ракети
 
Според експерти омаловажаването от президента на САЩ Доналд Тръмп на ракетните опити на Северна Корея й е позволило да активизира тези свои дейности, в момент, когато тя се опитва да увеличи своята тежест преди евентуалното възобновяване на преговорите, което може да стане някъде след края на съвместните военни учения на Сеул и Вашингтон по-късно този месец.
 
Пхенян междувременно увери днес, че никога повече няма преговаря със Сеул. В изявление, разпространено от севернокорейската държавна информационна агенция КЦТА, говорител на Комитета за мирно обединение отхвърли обещанието на южнокорейския президент Мун Дже-ин да продължи диалога.

Доналд Тръмп: Нямам проблеми със севернокорейските ракетни изпитания
 
Вчера Мун си постави цел повторното обединение на Корея да стане факт до 2045 г.

Северна Корея протестира остро срещу съвместните военни учения, които Югът и САЩ започнаха миналата седмица.
БТА