/ Gulliver/Getty Images
Те не са достигнали териториалните води на Япония, съобщи Токио
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че не е обезпокоен от неотдавнашните изстрелвания на балистични ракети от Северна Корея, съобщиха Франс прес и ТАСС.

"Това не ми създава проблеми, ще видим какво ще стане", коментира той пред журналисти в Белия дом.

"Никога не сме се обсъждали въпроса за ракетите с малък обсег, обсъждахме ядрената програма", каза Тръмп в отговор на въпрос дали са възможни контакти със Северна Корея след проведените от нея нови ракетни изпитания. "Много други страни също извършват изпитания на такива ракети", добави американският президент. Той отбеляза, че тези ракети са "много стандартни", с малък обсег и че новите ракетни изпитания няма да се отразят на желанието му да води преговори с Пхенян, предаде Ройтерс.

Пхенян изстреля нова ракета

Ракетите, изстреляни днес от Северна Корея, не са достигнали териториалните води на Япония или изключителната икономическа зона на страната във водите на Японско море, съобщи говорител на правителството в Токио, цитиран от ТАСС.

"Няма директна заплаха за нашата национална сигурност", добави говорителят.

По-рано вчера Съветът на началник-щабовете на южнокорейските въоръжени сили съобщи, цитиран от агенция Йонхап, че Северна Корея е изстреляла неидентифицирани снаряди с малък обсег от източните си брегове.

Снарядите били изстреляни в 2.59 ч и 3.23 ч местно време днес от провинция Хамгьон Нандо в посока към Японско море /наричано в Корея Източно море/. "Следим за възможни нови стрелби и поддържаме бойната готовност", заявиха южнокорейските военни.

Помпео: САЩ са готови да подновят преговорите със Северна Корея

Миналата седмица Северна Корея изстреля две балистични ракети с малък обсег от източните си брегове и обяви, че изпраща "тържествено" предупреждение към южната си съседка за планираните съвместни военни учения със САЩ този месец, припомня агенцията. В сряда Северна Корея изстреля още две подобни ракети, според Съвета на началник-щабовете. Пхенян оспори тези твърдения, уверявайки, че е тествал нова ракетна система за залпов огън.
 
БТА