/ БГНЕС
Американското разузнаване проследи вероятното изстрелване на нова ракета от КНДР, предаде Ройтерс, като се позовава на източници в администрацията на САЩ.

Изяснява се, че вероятно става дума за изстрелване, подобно на това, което се случи наскоро от територията на Корейския полуостров. В същото време американски служител, пожелал конфиденциалност, заяви, че това изстрелване не представлява заплаха за Северна Америка като броят на изстреляните обекти не може да бъде установен.

Помпео: САЩ са готови да подновят преговорите със Северна Корея

Съветът за национална сигурност в Южна Корея проведе спешно заседание и изрази "сериозна загриженост", като определи ракетите като балистични. Както е отбелязано в изявление на президентската администрация, тестовете на КНДР "оказват негативно влияние върху усилията за установяване на мир на Корейския полуостров".

Ким Чен-ун обвини САЩ за „критичната ситуация“ на Корейския полуостров

Преди това Северна Корея призова Сеул да се откаже от военните учения през август със САЩ, които Пхенян счита за подготовка за война на Корейския полуостров. Искането на КНДР беше отхвърлено под предлог, че въоръжените сили не могат да съществуват без учения. Предполага се, че поредицата от ракетни тестове в КНДР сега е реакция на предстоящите военни маневри в Южна Корея.
 
 
БГНЕС