Сергей Лавров
Сергей Лавров / БГНЕС
Двустранните контакти между Русия и Италия започват да се възстановяват и стават по-устойчиви, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров след среща в Рим между министрите на външните работи и отбраната на двете страни, предаде ТАСС.

На съвместната пресконференция Лавров каза, че на срещата подробно е било обсъдено състоянието на стратегическата сигурност, вкл. оттеглянето на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите с малък и среден обсег на действие. По думите му домакините - външният министър Луиджи ди Майо и министърът на отбраната Лоренцо Гуерини - са били запознати с предложението на руския президент Владимир Путин към НАТО и други страни за налаганото на мораториум върху разполагането на такива ракетни системи.

Лавров: Русия има много добри отношения с Турция, но това не значи, че те трябва да са съгласни за всичко

Военният министър на Русия Сергей Шойгу оцени като полезно обединяването на силите на Русия и Италия в борбата с тероризма, незаконната миграция и киберпрестъпността. Гуерини изказа мнение, че Съветът Русия-НАТО е важен инструмент за поддържането на диалога. Същевременно той подчерта, че "трансатлантическата конструкция" е основа за сигурността на Италия.

На срещата в Рим бе обсъдено изпълняването на решенията от срещата на върха за Либия в Берлин, съобщи още Лавров. Той добави, че италианската страна е обещала да предостави на Русия подробности за мисията на ЕС за спазване на оръжейното ембарго срещу Либия.

Русия и Венецуела засилват икономическото сътрудничество

След няколко седмици италиански и руски представители ще имат специални консултации по намирането на изход от либийската криза, а през втората половина на годината ще има заседания на двустранната комисия за икономическо, промишлено и валутно-финансово сътрудничество, каза още Лавров.
БТА