Сергей Лавров: Да подходим глобално към проблемите в Близкия изток
Сергей Лавров: Да подходим глобално към проблемите в Близкия изток / netinfo

Руският външен министър Сергей Лавров се обяви днес в Бейрут за глобален подход към проблемите в Близкия изток и посочи, че Русия ще разследва обвиненията, че Хизбула използва руски оръжия.

"Нашата позиция е, че трябва да се подходи глобално към всички проблеми в Близкия изток. Русия подкрепя инициативата на Арабската лига за международна конференция за Близкия изток, свикана след призив на Съвета за сигурност на ООН", заяви Лавров след среща с ливанския президент Емил Лахуд.

След разговори с премиера Фуад Синьора руският първи дипломат подчерта, че решаването на проблемите в Близкия изток е невъзможно без международна намеса. От Бейрут Лавров отпътува за Дамаск, където пристигна на неколкочасово посещение днес следобед. Руският министър ще се срещне със сирийския президент Башар Асад и ще разговаря с вицепрезидента Фарук аш Шараа. Програмата му предвижда и среща със сирийския му колега Уалид Муалем, който го посрещна на летището в Дамаск.

Кризата в Близкия изток и двустранните отношения ще бъдат сред разискваните въпроси при посещението на руския външен министър. От Дамаск Лавров ще отпътува за Израел.