Сергей Аксьонов остава ръководител на Крим
Сергей Аксьонов остава ръководител на Крим / снимка, архив: Guliver/Getty Images

Държавният съвет на Крим избра единодушно начело на региона настоящия и. д. ръководител на руската република Сергей Аксьонов, предаде ТАСС.

На 17 септември руският президент Владимир Путин внесе за разглеждане в кримския парламент три кандидатури за регионален ръководител. Освен Аксьонов той предложи за поста републиканския министър на екологията Генадий Нараев и Александър Терентиев, депутат от Държавната дума, напомня агенцията. Преди вота всеки кандидат говори пред депутатите от Крим.

Аксьонов изтъкна, че вектор в социално-икономическата модернизация на полуострова в близките години ще станат съответната Федерална целева програма на правителството в Москва, "Народната програма за развитие на Крим", разработена от управляващата партия "Единна Русия", и т. нар. майски укази на президента Путин, свързани с развитието на републиката.

Сред приоритетите в него той посочи по-специално енергийната независимост на Крим, модернизацията на транспортната инфраструктура, реформите в комуналното стопанство, подобряването на здравеопазването и образованието. Най-важни ще бъдат приоритетите в социалната сфера - икономиката на Крим в близките години ще бъде социално ориентирана, увери Аксьонов.

Четирийсет и еднагодишният кримски лидер е завършил военнополитическо училище на украинските строителни войски в Симферопол, през 90-те е бил предприемач, от 2010 г. е заседавал в кримския парламент. През февруари т. г. става премиер на местното правителство и впоследствие оглавява новата руска република след анексирането на Крим от федерацията през март.

Източник: БТА