Семейството на британски милиардер, загинал след катастрофалната имплозия на батискафа "Титан", отдаде почит на на своя "всеотдаен баща", съобщи ДПА.
 

Хеймиш Хардинг беше описан като "водач, вдъхновение, опора и жива легенда" след като вчера беше съобщена новината за смъртта му.
Бреговата охрана на САЩ потвърди, че опашният конус на дълбоководния кораб е открит на около 500 метра от носа на останките на "Титаник" по време на пресконференция в Бостън. Контраадмирал Джон Моугър заяви, че в Атлантическия океан край бреговете на Нюфаундленд са открити и други отломки, които "съответстват на катастрофална загуба на напорната камера".
 

Той добави, че не изглежда да има връзка между подводните шумове, засечени по време на издирвателно-спасителната мисия, и местоположението на отломките на морското дъно.

Съдбовно: Съпругът на жена изчезва с „Титан“, роднините ѝ изчезнали с „Титаник“

В изявление на "Оушън гейт" се казва, че пилотът и главен изпълнителен директор на компанията Стоктън Ръш - заедно с Хардинг и съгражданите му от Обединеното кралство Шахзада Дауд и 19-годишния му син Сюлеман Дауд, както и френският гражданин Пол-Анри Наржоле, "за съжаление са загинали".

В кратко изявление семейството на Хардинг заяви: "Той беше единствен по рода си и ние го обожавахме".

"Той беше страстен изследовател - независимо от терена - който живееше за семейството си, за бизнеса си и за следващото приключение."
 
"Това, което постигна през живота си, беше наистина забележително и ако можем да извлечем някаква малка утеха от тази трагедия, то е, че го загубихме, правейки това, което обичаше", добавя семейството. Въпреки това смъртта му е оставила "празнина в живота ни, която никога не може да бъде запълнена", и че са "единни в скръбта" със семействата на останалите загинали.

"Знаем, че Хамиш би бил изключително горд да види как нациите, експертите, колегите от индустрията и приятелите се обединиха за издирването и ние изказваме сърдечните си благодарности за всички техни усилия", добавиха роднините.

Компанията на Шахзада Дауд отдаде почит на него и сина му след смъртта им.

В изявление на Енгро корпорейшън, пакистанският конгломерат, на който Дауд е бил заместник-председател, се казва: "С натежали сърца и голяма тъга скърбим за загубата на нашия заместник-председател Шахзада Дауд и на любимия му син Сюлеман Дауд."
 

"Нашите мисли и молитви са със семейството на Дауд в този трагичен момент."
 

"Изказваме искрените си съболезнования на семейството, колегите, приятелите и всички по света, които скърбят за тази немислима загуба."

Според съдебни документи бивш служител на "Оушън гейт е изразил загриженост за безопасността на подводницата "Титан". Дейвид Лохридж, бивш директор на морските операции на компанията, е предявил иск за неправомерно уволнение, след като е сигнализирал за притеснения относно "отказа на компанията да проведе критични, неразрушителни тестове на експерименталния проект".
Асен Георгиев/БТА