Петимата пътници на батискафа, който се издирва от неделя насам в Атлантическия океан, в близост до останките на "Титаник", са загинали, се казва в изявление на компанията, цитирано от световните агенции.

"За съжаление сега смятаме, че нашият директор Стоктън Ръш, Шахзада Дауд и неговият син Сулеман, Хеймиш Хардинг и Пол-Анри Наржоле са загинали", се казва в изявлението на "Оушън гейт".

Експерти изразили загриженост за безопасността на изчезналия батискаф „Титан“

"Тези мъже бяха истински изследователи, които споделяха приключенски дух и дълбока страст към изследването и опазването на световния океан", се казва в изявлението. "Сърцата ни са с тези пет души и с всеки член на техните семейства в този трагичен момент."

Бреговата охрана на САЩ заяви, че намерените отломки от подводницата показват, че плавателният съд е претърпял "катастрофална имплозия".   По-рано бреговата охрана заяви в Туитър, че робот е забелязал в зоната за издирване в близост до останките на "Титаник" множество плаващи по водата отломки.

Съдбовно: Съпругът на жена изчезва с „Титан“, роднините ѝ изчезнали с „Титаник“

Спасителите са изчислили, че моментът, в който кислородът на пътниците на борда на батискафа "Титан" е настъпил в 11:08 ч. по Гринуич.

В сряда беше съобщено, че канадски самолет е засякъл шумове под водата, което вдъхна надежди и насочи изпратената към мястото многонационална армада от спасители. Източникът на шумовете обаче все още не е установен, отбелязва АФП.




 

Асен Георгиев/БТА