Седмина убити при взривове в Сирия, армията се сражава с бунтовници в Хомс
Седмина убити при взривове в Сирия, армията се сражава с бунтовници в Хомс / снимка: Reuters, архив

Осемнайсет души бяха убити в Сирия, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от Франс прес.

Сблъсъци избухнаха в Кафар Сусе, един от кварталите на столицата Дамаск, който се противопоставя на режима на президента Башар ал Асад. Взривове отекнаха и в кварталите Мазе и Ал Кадам, допълва базираният във Великобритания център. Демонстрации срещу режима се проведоха в много селища в страната както всеки петък след началото на бунта през март 2011 година.

Тази седмица демонстрациите бяха под лозунга "Революционери и търговци, ръка за ръка до победата", очевиден опит да бъдат убедени бизнесмените и буржоазията в Дамаск и Алепо да се включат в бунта.

В Кафар Зита в провинция Хама, демонстранти скандираха "Не искаме повече мирен бунт! Искаме куршуми и автомати Калашников!", докато друг плакат критикуваше бездействието на международната общност. "Срещи, решения, инициативи, а сирийският народ продължава да бъде избиван".

"Русия, Китай, каквото и да направите, за да защитите марионетката си, няма да ни попречите да ви изгоним от Сирия", гласеше плакат в Кафар Небол, визирайки подкрепата на Москва и Пекин за Дамаск.

Пет души бяха убити в Идлиб, двама от които членове на силите за сигурност, при експлозия на кола бомба пред полицейски участък. Цивилен беше убит в Кафар Небол. Другите убити са в околностите на Дамаск, в Баср ел Шам и Махаджа в провинция Дераа, в района на Латакия и в Дейр аз Зур.

Междувременно наблюдателите на ООН влязоха в централното сирийско село Мазраат ал Кабир, където според опозицията силите на режима са убили най-малко 78 цивилни в сряда, предаде ДПА, като се позова на активисти. Международните наблюдатели бяха обстрелвани вчера при опит да отидат на мястото на предполагаемата касапница и бяха принудени да се върнат, припомня БТА. Никой не пострада при стрелбата.

Ситуацията остава "изключително напрегната, не само в Хула и Хама, но и на много други места в Сирия," продължават боевете в квартали на градовете и в селски райони, обяви на среща с журналисти говорителят на Международния комитет на Червения кръст Хишам Хасан. Според организацията сирийци бягат от домовете си всеки ден и вече 1,5 милиона души в Сирия се нуждаят от хуманитарна помощ.