/ БТА
Ливан съобщи за седем жертви при израелска атака в град Тир на 28 октомври. Израелската армия по-късно отправи призив за евакуация на обширни части от южния крайбрежен град, предаде АФП.

„Израелски вражески удар тази сутрин по сграда“ в центъра на Тир уби „седем души и рани 17 други“, се казва в изявление на здравното министерство. По-рано то бе съобщило за пет жертви и 10 ранени при нападението.

Във видеоклип се вижда как служители на спешна помощ вкарват оцелял в линейка на носилка, докато други спасители работят по потушаването на силно тлеещ пожар на мястото, където жилищен блок се е срутил.

По-късно израелските военни призоваха жителите на централните части на град Тир да напуснат незабавно. Те предупредиха, че ще нанесат удари до крепости на Хизбула там.

„Дейностите на Хизбула принуждават (израелската армия) да действа срещу тях решително“, заяви военният говорител Авичай Адрае в публикация в X. Той призовава жителите да „се отправят на север“.

В придружаващата карта големи части от града са отбелязани в червено, включително район, който се намира в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Миналия месец Израел засили въздушните удари по крепости на Хизбула и изпрати сухопътни сили в Ливан. Преди това в продължение на година си разменяха огън с подкрепяната от Иран групировка заради войната в Газа.

Тир беше подложен на тежки израелски удари миналата седмица, в резултат на които голяма част от центъра на града беше разрушена. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС