/ ThinkStock/Getty Images
При сблъсъци между християни и мюсюлмани в северната част на Нигерия загинаха 55 души, предаде Франс прес, цитирайки публикувано вчера изявление на президента Мухамаду Бухари, който осъди убийствата.
 
"Честите кръвопролития, дължащи са на недоразумения, които може да бъдат уредени по мирен път, са притеснителни", се подчертава в президентското изявление. "Никоя култура или религия не бива да оправдава пренебрежението към святостта на човешкия живот", добавя Бухари.
 
 
В четвъртък избухна насилие между мюсюлмани от етноса хауса и християни от етноса адара. Спорът започнал на пазара в град Касуван Мегани, на петдесетина километра от град Кадуна, столица на едноименния щат. След намеса на полицията ситуацията временно се успокоила, но вечерта младежи адара се събрали за ответен удар срещу мюсюлманската общност. При нападението били изгорени жилища. След това конфликтът се разгоря с нова сила. Началникът на полицията на щата Кадуна съобщи, че са арестувани 22 заподозрени. От вчера в града е наложен полицейски час.
 
Това не е първият случай на междурелигиозно насилие в щата Кадуна, където се срещат предимно мюсюлманските северни райони и предимно християнският юг. В региона по традиция има напрежение между религиите. Преди време в района се стигна до насилие между мюсюлмани скотовъдци и християни земеделци. Конфликтът за земята се утежнява от климатичните промени и демографската експлозия в страната, отбелязва АФП.
 
През февруари при сблъсъци, подобни на сегашните бяха убити 10 души, а стотици жилища бяха изгорени. Разследването продължава.
БТА