Саудитският крал помилва изнасилена жена, осъдена на затвор и бичуване
Саудитският крал помилва изнасилена жена, осъдена на затвор и бичуване / снимка: БГНЕС

Саудитският крал Абдула помилва млада жена, осъдена на шест месеца затвор и 200 удара с камшик, след като станала жертва на групово изнасилване, предаде Франс прес.

Саудитският вестник "Ал Джазира" съобщи, че е узнал за кралското решение от някои източници, които не разкрива.

Вестникът цитира министъра на правосъдието Абдула ибн Мохамед аш Шейх, който обяснява, че кралят има право да анулира съдебни решения, ако прецени, че това е от висш интерес.

Осъждането на 19-годишната жертва в свръхконсервативната Саудитска Арабия предизвика бурни критики в целия свят от правозащитни организации до Белия дом.

Въпреки че е била изнасилена от седем мъже, младата жена, чиято самоличност не се разкрива, е била осъдена през октомври 2006 г. на 90 удара с камшик, защото е била в кола с непознат мъж.

На 14 ноември присъдата бе увеличена на 200 удара с камшик и 6 месеца затвор след преразглеждане на решението на първоинстанционния съд. Съдебен източник обясни, че присъдата е била утежнена, защото младата жена се опитала "да повлияе на съда чрез медиите". Освен това според саудитското министерство на правосъдието младата жена признала, че е извършила прелюбодеяние.

В Саудитска Арабия важат правилата на уахабизма, който тълкува много стриктно ислямския закон шериат. Жените нямат право да шофират, да са в присъствие на мъже, които не са от семейството им, и трябва да са забулени от главата до петите на обществени места.