Саудитска Арабия
Саудитска Арабия / iStock/Getty Images
Рекламно видео на държавната агенция за сигурност на Саудитска Арабия определи феминизма, атеизма и хомосексуализма като "екстремистки идеи".

В същото видео се казва, че Саудитска Арабия защитава толерантността и иска да стане атрактивна за чужденците, съобщава Ройтерс. Разпространено от Президентството на държавната безопасност, в него се казва, че "всички форми на екстремизъм и перверзия са неприемливи."


Бивш имам е обвинен в тероризъм в Чехия



След това феминизмът, атеизмът и хомосексуалността се включват в същия списък, в който е такфиризмът - практиката мюсюлманите да определят последователите на други течения в исляма като "неверници".

"Не забравяйте, че всичко, което се прави за сметка на родината се смята за екстремизъм.", казва дикторският глас във видеото.

В последните години, престолонаследникът принц Мохамед бин Салман, който на практика е начело на страната, налага по-умерена форма на исляма и въведе редица облекчения на нормите за поведение, изисквани от саудитите.


Саудитска Арабия наема инфлуенсъри, за да привличат туристи



Бин Салман прави това като част от мащабен план за диверсифициране на икономиката на страната, която зависи изцяло от петрола, както и за модернизиране на обществото, което да привлече специалисти и професионалисти от чужбина.

Но същевременно властите в Саудитска Арабия извършват репресии срещу всяко неподчинение. Десетки критици бяха арестувани, сред тях проповедници, интелектуалци и активисти.

Хомосексуалността и атеизмът отдавна са забранени и се наказват със смърт в абсолютната монархия. Публичните протести и политическите партии също са забранени, а медиите са под стриктен държавен контрол.
БГНЕС