/ iStock/Getty Images
Саудитска Арабия ангажира т.н. „инфлуенсъри“ в Instagram, които да привличат туристически поток към кралството, пише "Пари Мач".

За първи път туристите ще могат да посещават Саудитска Арабия без виза, а чужденките вече няма да трябва да носят забрадка или абая, дългата, свободно падаща роба, типична за Персийския залив, според последните социални реформи в кралството.

Реформите, обявени малко преди годишнината от убийството на журналиста Джамал Хашоги, ще бъдат възприети от мнозина като опит за отвличане на вниманието от възпоменателни акции, планирани по целия свят. Те обаче предвиждат и най-драматичното обвързване с външния свят, на кралство, все пак, най-известно с дълбокия си консерватизъм и недоверието си към чужденците.

Саудитска Арабия въвежда туристически визи за граждани на 49 държави

Развитието на туристическата индустрия на Саудитска Арабия е цел на известния с противоречивото си поведение престолонаследник Мохамед бин Салман. Длъжностните лица се надяват до 2030 г. броят на посетителите в кралството да нарасне до 100 милиона годишно. Допълнително, към четири милиона бизнес визи, всяка година се издават до 12 милиона поклоннически визи.

Саудитските власти се подготвят с енергия за тази новина. Те поканиха редица журналисти и инфлуенсъри от социални медии да посетят кралството на изцяло платени от него турове, за да им покажат някои от забележителностите, които евентуално могат да бъдат включени в туристически маршрути, когато се построят хотели. Планът на правителството предвижда нужда от половин милион нови хотелски стаи.
 


Аги Лал, чийто блог в Instagram „Пътувай в нейните обувки“ има 870 000 последователи, бе сред тези, които позираха в пустинята - не в по-обичайните си бикини, а в абая без качулка и с пусната, развята на воля коса.

Посетители от 49 държави, включително Великобритания и Америка, ще могат да получат виза предварително онлайн или при пристигане в страната. Няма да е евтино, при цена от 440 риала или 95 паунда, но в миналото не е имало такова нещо като туристическа виза и посетителите идваха до голяма степен по покана на местни фирми или в рамките на хадж или умра, годишните поклонения на мюсюлманите в Мека.

Появиха се аудиозаписи от последните мигове на Джамал Хашоги преди убийството

Популярността на престолонаследника скочи само в рамките на месеци след възкачването на престола на своя баща, крал Салман, през 2015 г. Година по-късно той очерта „Vision 2030”, опит за модернизиране на икономиката на кралството с нови индустрии извън крайъгълния камък на съвременната Саудитска държава, петрола.

Планът включваше искане туризмът да съставлява 10% от националната икономика до същата година и да създаде милион работни места, висок ред в страна, която до този момент не е издала туристически визи.

Принцът също така прие, че модернизацията включва облекчаващи социални закони, особено за жените, които вече могат да шофират и пътуват без разрешението на мъже „настойници“ - бащи, съпрузи или братя.

Плановете обаче бяха изоставени, когато принцът започна чистка на водещи бизнесмени по обвинения в корупция през ноември 2017 г., а след това започна да арестува активисти за човешки права, включително много от жените, които се бориха за правото на шофиране. Когато Хашоги бе убит в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври миналата година, западните бизнесмени, които обещаваха да инвестират, започнаха да се оттеглят.

Сред тях бе сър Ричард Брансън, който възнамеряваше да превърне в „зелен курорт“ плаж, но заяви, че спира управлението на две саудитски фирми след изчезването и смъртта на Хашоги.

Властите публикуваха ръководство за поведение, прието в традиционното общество. В него се посочва, че забраната за пиене на алкохол в кралството остава в сила, че не може да се внасят алкохол или наркотици, и се казва, че „проявата на близост на публични места“ не е „в съответствие с местната култура“.
 

В миналото принцът бе казал, че би искал голяма част от развитието на Саудитска Арабия да бъде по образец на Дубай, но ще желае да избегне някои от т.н. скандали за "секс на плажа", свързани със съседната държава.

Посетителите все още ще трябва да внимават в какво са облечени. „И мъжете, и жените са помолени да се обличат скромно на публично място, като избягват прилепнали дрехи и облекло с нечестиви надписи или образи“, се казва в препоръките. "Жените трябва да покриват раменете и коленете си на публично място." Длъжностните лица обаче поясниха, че това не означава, че трябва да се носят абаи. Те вече не са задължително облекло.
БГНЕС