Джамал Хашоги
Джамал Хашоги / Gulliver/Getty Images
Турският вестник "Сабах" публикува подробности за убийството на журналиста Джамал Хашоги, пише Би Би Си.

Изданието пусна опис на аудиозаписи, които са запечатали последните мигове от живота на саудитеца, включително последните му думи.

Хашоги, който беше отявлен критик на режима в Рияд, беше убит в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул.

Зловещи подробности за убийството на журналиста Джамал Хашоги
 

Според Сабах, служители в консулството са коментирали, че Хашоги е "жертвено агне" още преди журналистът да дойде в сградата. Вестникът нарича групата тайни агенти на Саудитска Арабия, която уби Хашоги и се опита да прикрие престъплението, "отряд за убийства".

На записите се чувало, че последните думи на журналиста, който бил упоен, са да не му запушват устата, защото има астма. Хашоги бил удушен с найлонов плик, като се чували звуци от борба.

След това записите запечатали как тялото било нарязано.

Турските власти признават, че има записи от случилото се в консулството и казват, че са ги предоставили на правителствата на други държави. Как Сабах се е сдобил с тях не е ясно.

Първоначално Саудитска Арабия обяви, че Джамал Хашоги си е тръгнал от консулството и не знаят къде се намира. Впоследствие Рияд хвърли вината за убийството върху „група тайни агенти, които действали на своя глава“.

CNN публикува последните думи на журналиста Хашоги
 

Почти година след смъртта на журналиста, тялото му не е открито, въпреки международния натиск за това.

Специалният докладчик на ООН по случая нарече убийството на Джамал Хашоги "умишлена, предварително подготвена екзекуция", като написа в заключението си, че отговорността носи Саудитска Арабия и действията на страната трябва да се разследват.

Рияд отхвърли заключенията в доклада и продължава да отрича, че агентите убили Хашоги, са имали такива заповеди.

Генералният секретар на ООН инициира международно разследване за Хашоги
БГНЕС