/ iStock/Getty Images
"САЩ ще разполагат с достатъчни количества ваксини за всички пълнолетни американци до края на май тази година", заяви снощи президентът Джо Байдън, цитиран от световните агенции.

Той добави, че е помолил министерството на отбраната за логистична подкрепа на усилията на компанията "Джонсън и Джонсън".

Най-малко новозаразени и хоспитализирани в САЩ от 5 месеца насам

"Сега сме на път да разполагаме с достатъчно ваксини за всички пълнолетни в Америка до края на май", подчерта президентът на САЩ. "Три седмици по-рано можехме да кажем, че ще получим достатъчни доставки до края на юли. Радвам се да съобщя за последствията от активизацията на процеса", добави той.

"Прекрасна новина, но това не е приключило. Останете бдителни!", призова Байдън сънародниците си. Доставката на ваксини обаче е само едно от предизвикателствата пред постигането на групов имунитет, отбеляза президентът. Следващото предизвикателство е тези ваксини да бъдат поставени. "Връщаме излезли в пенсия лекари и медицински сестри.

Създадохме 1500 работни места за медици", съобщи Байдън. В отговор на въпрос кога САЩ ще могат да се върнат към нормалното той заяви, че е бил предупреден да не отговаря на този въпрос, защото нищо не е сигурно, но добави, че се надява "по същото време следващата година да се върнем към нормалното".

Щатските власти са получили от президента инструкции да ваксинират до края на март работещите в образователната система, поне с една доза от ваксина срещу коронавируса.

Необходимо е децата да се върнат в учебните зали възможно най-бързо, подчерта Байдън, като отбеляза, че училищата могат да бъдат отворени дори преди ваксинирането на всички работещи в тях. Учители и родители обаче изпитват опасения, добави той.
БТА