Джулиан Асандж
Джулиан Асандж / БГНЕС
Министерството на правосъдието на САЩ обяви 17 нови обвинения срещу основателя на скандалния сайт „Уикилийкс“ Джулиан Асандж, включително по законите за борба с шпионажа, съобщава АФП.
САЩ обвиняват австралиеца в застрашаване на секретни източници, когато през 2010 г. публикува около 750 000 строго секретни военни и дипломатически документи.

Джулиан Асанж на съд заради нарушаване на гаранция

Към момента американското правосъдно министерство беше повдигнало срещу Асандж само обвинение в конспирация за извършване на компютърни престъпления. Допълнителните обвинения означават, че основателя на „Уикилийкс“ може да получи значително по-продължителна присъда от предвидените 5 години затвор.

Министерството на правосъдието на САЩ обвинява Асанд в подпомагане и конспирация с бившия аналитик от американското разузнаване Челси Манинг, която открадна секретните американски документи и изложи на риск поверителни източници от Близкия изток и Китай, чийто имена бяха публично огласени в сайта.

Осъдиха Джулиан Асандж на 50 седмици затвор

В момента основателя на „Уикилийкс“ излежава присъда от 50 седмици затвор във Великобритания за нарушаване на условията по гаранцията си, след като се укри в еквадорското посолство в Лондон през 2012 година. Асанж очаква екстрадицията си в САЩ, като междувременно в Швеция беше подновено разследването за изнасилване – обвинения, които бяха повдигнати от две жени
БГНЕС