Търговският кораб "Галакси лийдър", който беше отвлечен от йеменските бунтовници хуси с помощта на хеликоптер на 19 ноември, се намира на пристанището Худейда в Йемен, предаде Ройтерс, като се позовава на собственика на танкера. На борда се намират двама българи -  капитанът и първият помощник-капитан на "Галакси лийдър".

Всички връзки с кораба са били прекъснати, става ясно още от изявлението на собственика.

Съединените щати осъдиха отвличането от йеменските бунтовници хуси на товарен кораб, в чийто екипаж има и българи, предаде Ройтерс.

Йеменските бунтовници показаха превземането на кораба, на чийто борд има двама българи

"Превземането на моторния кораб "Галакси лийдър" (Galaxy Leader) от хусите в Червено море е грубо нарушение на международното право", каза на брифинг вчера говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър. Той призова за "незабавното освобождаване на кораба и неговия екипаж".

"Ние ще се консултираме с нашите съюзници и партньори от ООН за целесъобразността следващи стъпки", допълни цитираният говорител на Държавния департамент на САЩ.

ООН също изрази безпокойство във връзка с отвличането на товарния кораб тип автовоз. "Следим със сериозно безпокойство съобщенията", отбеляза Стефан Дюжарик, говорителят на генералния секретар на световната организация Антониу Гутериш.

Междувременно в понеделник хутите публикуваха видео как превзимат кораба.