Путин
Путин / БГНЕС
Новият таван на цената на руския петрол "незабавно ще намали най-важния източник на приходи на Путин", заявиха САЩ.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза, че таванът - който беше официално одобрен от западните съюзници вчера е дошъл след месеци  усилена работа.

Ограничението налага държавите да не плащат повече от 60 долара за барел за внесен по море руски суров петрол. Ограничението трябва да влезе в сила на 5 декември или скоро след това.

Енергийната комисия забрани износа на петролни продукти от Русия

Страните с ниски и средни доходи, които са силно засегнати от високите цени на енергията и храните, ще имат особена полза от ограничението, заяви още Йелън.

Тя каза, че то също така ще ограничи още повече финансите на руския президент Владимир Путин и "средствата, които той използва, за да финансира бруталната си инвазия в Украйна. Същевременно ще се избегне нарушаването на световните доставки, което може да доведе до рязко повишаване на цените на бензина в целия свят.

Русия няма да доставя петрол и газ на страни, които подкрепят въвеждането на ценови таван

"При положение, че икономиката на Русия вече се свива, а бюджетът й е все по-ограничен, таванът на цените незабавно ще намали най-важния източник на приходи на Путин", каза Йелън.

Ограничението на цените беше предложено през септември от групата на държавите от Г7 (САЩ, Канада, Обединеното кралство, Франция, Германия, Италия, Япония и ЕС).

Европейският съюз одобри тавана на цените - за който беше необходимо съгласието на всички негови държави-членки в петък, след като убеди Полша да го подкрепи.
БГНЕС