/ ThinkStock/Getty Images
Парламентарната Комисия по енергетика прие на първо четене Законопроект за контрол за прилагане на дерогацията за закупуването, вноса или трансфера на суров петрол, превозван по море и на петролни продукти с произход от Русия или изнесени от Русия, внесен от Мустафа Карадайь и група народни представители. В законопроекта се предлага забрана на износа за суров петрол и нефтопродукти, които са обект на дерогацията, което произхожда от разпоредбите на регламента на Европейския съвет.

комисия горива
БГНЕС

Задължените лица декларират пред Агенция "Митници" вноса на суров петрол и нефтопродукти с произход Русия не по-късно от 7 дни преди осъществяването на вноса. Нефтопродуктите трябва да се придружават с документ, който да удостовери, че стоките са или не са произведени от суров петрол с произход от Русия или изнесен от Русия.

Предлага се режимът за облагане, включително и за внасяне на задължителна временна солидарна вноска за генерираните свръхпечалби.

комисия горива
БГНЕС

В законопроекта се забранява износът за трети страни и за други страни членки на ЕС на суров петрол и нефтопродукти за периода на неговото действие.

Предлага се режим на облагане по ДДС и акцизи, който да гарантира внасянето в бюджета на дължимите вноски в кратък срок, което да позволи финансирането на компенсации за високите цени на горивата. Предвидени са административни-наказателни разпоредби за недеклариране и невнасяне в срок на дължимите вноски. 

Николов: Цените на горивата няма да паднат

Предлага се законопроектът да влезе в сила от 5 декември и да се прилага съобразно ограничителните мерки срещу действията от Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна, извършени до 31 декември 2024 г.

комисия горива
БГНЕС

Анализите показват, че една пълна забрана за износ на нефтопродукти с произход Русия ще има много сериозни и тежки последствия за гражданите, за бизнеса и всички потребители. Това каза служебният заместник министър-председател по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев по време на заседаниeто.

Алексиев: „Лукойл“ прехвърля цялата си икономическа дейност в България

От Министерството на финансите заявиха, че приетият от Европейския съвет регламент за ембарго на руския петрол не забранява на България да изнася горива. След преработката на петрола в рафинерията в Бургас горивата се считали с произход България и нямало проблем да бъдат изнесени.

комисия горива
БГНЕС

Драгомир Стойнев от БСП също счита, че рафинерията в Бургас е застрашена да спре да работи, ако се забрани износът на продукти с произход от Русия.

комисия горива
БГНЕС

Рамадан Аталай обаче коментира, че законопроектът на ДПС няма намерение за спира работата на рафинерията, а целта му е да се спазват правилата. Той изтъкна, че България е получила дерогация за руския петрол, за да може да осигури горива за вътрешния пазар, а не с тях да се търгува навън.

Ивайло Мирчев от парламентарната група на "Демократична България" изтъкна, че няма риск "Лукойл Нефтохим" да спре работа.
БГНЕС