САЩ извадиха Северна Корея от американския черен списък
САЩ извадиха Северна Корея от американския черен списък / снимкa: БГНЕС

Съединените щати извадиха днес Северна Корея от списъка си на страните, които подкрепят тероризма, предаде Франс прес, като се позовава на говорителя на Държавния департамент Шон Маккормак. Това стана, след като шестте страни в преговорите за севернокорейската ядрена програма постигнаха споразумение по процедурите за проверка на ядреното разоръжаване на КНДР.

Служител на администрацията на американския президент Джордж Буш съобщи малко по-рано, че Северна Корея ще позволи на международните инспектори да вземат проби и да провеждат тестове във всички обявени ядрени обекти на нейна територия, а при наличие на взаимно съгласие - и до необявените. Експертите ще проверят дали КНДР е предоставила верни данни за трансферите на ядрена технология и за предполагаемата й програма за обогатяване на уран, допълни той.

Маккормак даде да се разбере, че Съединените щати изваждат Северна Корея от списъка си на страните, които подкрепят тероризма, тъй като постигнатото споразумение включва всички елементи, които САЩ са искали. /БТА/