САЩ и ЕС осъдиха атентата в Исламабад, убил най-малко 60 души
САЩ и ЕС осъдиха атентата в Исламабад, убил най-малко 60 души / снимка: БГНЕС

Най-малко 60 души са загинали при самоубийствения атентат с камион бомба срещу хотел Мариот в Исламабад. Има опасност сградата на хотела да се срути, съобщи източник от силите за сигурност, цитиран от Франс прес. Жени, деца и чужденци, които често отсядат в хотела, са сред жертвите на атентата, допълва същият източник. Близо 200 души са ранени, посочи офицер от службите за сигурност, пожелал анонимност.

"Трагичната равносметка засега е 60 загинали, но вероятно броят им ще продължи да нараства", допълни същият източник. Много от жертвите са скочили от третия и четвъртия етаж на внушителната шестетажна сграда на хотела  в самия център на пакистанската столица.

"Шофьор камикадзе е карал камион, пълен с експлозиви, и се е врязал с него в металната охранителна бариера, разположена  на десетина метра от самия хотел", уточни офицерът от службите за сигурност, цитиран от Франс прес.

Мощната експлозия пред хотела разтърси целия център на града. Камион

САЩ и ЕС осъдиха атентата в Исламабад, убил най-малко 60 души
netinfo
бомба избухна на охранителната бариера пред главния вход на Мариот, уточнява Асошиейтед прес. Пред главната сграда на хотела се е образувал кратер с дълбочина 10 метра. Според Ашгар Реза Гардаизи, представител на полицията, взривът е бил причинен от над 1000 килограма експлозив, предаде Асошиейтед прес.

В хотел Мариот отсядат много чужденци. Предполага се, че в момента на взрива в хотела е имало около 200 души, предаде Ройтерс. Изпочупени са стъклата на околните къщи. На самия хотел са причинени големи щети. Избухнали са поне два пожара. Първият етаж е напълно разрушен. Според очевидци таваните на фоайто и на ресторанта са
рухнали при взрива. Най-малко 20 коли, паркирани пред Мариот, са унищожени от взрива.

Това не е първият атентат срещу хотела, припомня БТА. През януари 2007 г. охранител успя да спре атентатор камикадзе. Той задейства пред хотела експлозивите, които носеше и уби охранителя. Седем души бяха ранени при това нападение, припомня Асошиейтед прес.

САЩ и ЕС осъдиха атентата в Исламабад, убил най-малко 60 души
netinfo
Никой засега не е поел отговорност за нападението. То стана точно в деня, когато новият пакистански президент Асиф Али Зардари произнесе първото си голямо обръщение към пакистанските депутати и пакистанския народ.

Европейският съюз е "ужасен" от смъртта на най-малко 60 души при атентата срещу голям хотел в Исламабад и изразява подкрепата си в борбата на Пакистан срещу тероризма, предаде Франс прес. "Председателството на съвета на Европейския съюз бе ужасено от новината за жестокия атентат, извършен срещу хотел в Исламабад", се посочва в комюнике, публикувано тази вечер в Брюксел.

Новият президент на Пакистан Асиф Али Зардари заяви, че кървавият самоубийствен атентат няма да сломи решимостта на правителството му да продължи да се бори срещу "терористите", близки до Ал Каида, предаде Франс прес. "Правителството ще продължи да се бори срещу тероризма и екстремизма

САЩ и ЕС осъдиха атентата в Исламабад, убил най-малко 60 души
netinfo
във всичките му форми и прояви и такива подли актове не могат да сломят решимостта на правителството да се бори срещу тази заплаха", се посочва в комюнике на пакистанския президент.

Белият дом осъди терористичното нападение в Исламабад, предаде Ройтерс, като се позовава на говорителя на Белия дом Гордън Джондроу. "САЩ категорично осъждат терористичния акт, извършен в столицата на Пакистан", заяви Джондроу. Той допълни, че Вашингтон "ще продължат да подкрепят демократично избраното правителство на Пакистан в борбата му" с тероризма.