/ iStock/Getty Images
Близо 33 000 нови заразени с коронавируса са били регистрирани в Индия през последното денонощие. Починали са рекорден брой болни от Ковид-19 за 24-часов период - над 600, съобщи днес министерството на здравеопазването, цитирано от Асошиейтед прес.

На този фон в западния крайбрежен щат Гоа отново бе наложена карантина - две седмици след като той пак бе започнал да приема туристи.

Случаите в страната са на път да достигнат 1 милион. Индия е на трето място по този показател в света след Съединените щати и Бразилия.

За изминалите 24 часа в страната са били регистрирани 32 695 нови заразени. Общият брой на потвърдените случаи в Индия е 968 876. Смята се обаче, че тези данни са подценени поради редица причини, например ограниченото тестване, отбелязва АП.

606 болни от Ковид-19 са починали в страната през последното денонощие. Общият брой на смъртните случаи в Индия от причиняваното от новия коронавирус заболяване е достигнал 24 915. Страната е на осмо място в мрачната статистика.

Индийското министерство на здравеопазването отбеляза, че близо две трети от заразените, 63,24 процента от общия брой, вече са оздравели. Те приписаха положителните данни на агресивно тестване, навременно диагностициране и ефективно лечение.

Властите в западния щат Гоа, популярна туристическа дестинация, обявиха тридневна карантина и нощен полицейски част, считано от днес.

Мерките бяха предприети на фона на масовото неспазване на предписанията за физическо дистанциране. Близо 40 000 местни жители са били глобени с по 100 индийски рупии (1,3 долара) през последните две седмици, защото не носили маска.

От днес започна двуседмична карантина в източния щат Бихар. С население от 128 милиона души и крехка здравна система, този индийски регион съобщава за по над 1000 нови заразени на денонощие въпреки ограниченото тестване.

Първоначалният импулс, който индийската икономика получи миналия месец след разхлабването на ограничителните мерки, е изложен на риск от карантините по места в зони с висок риск на предаване на заразата, казват експерти. Според прогнози загубите за националната икономика догодина ще възлизат на 133,3 милиарда долара.
БТА