Салах Абдеслам, осъден на доживотен затвор без право на замяна за ролята му в атентатите от 13 ноември 2015  г. в Париж, няма да обжалва присъдата си, обяви във вторник за Франс прес главният прокурор на Париж Реми Ейц.

"Нито един от двадесетте подсъдими не обжалва", заяви Ейц. "Националният прокурор за борба с тероризма и главният прокурор при апелативния съд на Париж също не са внесли протест срещу това решение", се казва в изявление на Ейц.

Решението на специализирания съд в Париж "придоби днес окончателен характер и няма да има процес за обжалване", посочи още прокурор Ейц.

Десетдневният срок за обжалване изтече в полунощ, посочва АФП. 

Салах Абдеслам
БГНЕС

На 29 юни в края на "исторически" почти десетмесечен процес Салах Абдеслам стана петият човек във Франция, осъден на доживотен затвор без право на замяна – най-тежката санкция в наказателния кодекс. Освен него бяха съдени още 19 души. Всички те получиха присъди от две години лишаване от свобода до доживотен затвор. Петима от тези 19 души са смятани обаче за мъртви.

По време на процеса единственият оцелял член на джихадисткия отряд, отнел живота на 130 души и ранил стотици в Париж и в предградието Сен Дени, твърдеше, че от човещина се отказал да задейства колана си с експлозиви в парижки бар през вечерта на атаките. Поясът с експлозиви, който Абдеслам носел, "не е бил изправен", което поставя "под сериозно съмнение" изявленията му, че се е "отказал" да го взриви, посочи  обаче съдът в текста на съдебното решение по делото. Съдебният състав призна 32-годишния французин за виновен за "съучастие" в престъпленията, извършени на столичния стадион "Стад дьо Франс", в парижки кафенета  и в концертната зала "Батаклан".

Защитата на главния подсъдим безуспешно пледира срещу това "бавно изпълнение на смъртно наказание", целящо "окончателно неутрализиране на враг", а не на човек, "еволюирал" по време на  делото.

Основният обвиняем по делото за атаките в Париж през ноември 2015 г. отрече да е убил никого

Нападенията от ноември 2015 г. са най-смъртоносните, извършвани във Франция в мирно време, отбелязва Асошиейтед прес. Двамата адвокати на Абдеслам казаха, че клиентът им е решил да не обжалва, по причини, които "само той самият знае". В днешно съвместно изявление двамата защитници на Абдеслам заявиха, че присъдата е "неприемлива", но допълниха, че уважават решението на лицето, което представляват.

В показанията си пред съда Абдеслам каза, че е бил включен в последния момент към деветчленния екип, който се разпръснал във френската столица преди седем години, за да извърши координирани нападения на множество места. Абдеслам каза, че влязъл в бар с експлозивите, прикрепени към тялото му, но променил решението си и деактивирал детонатора, съобщава още АП.
БТА